טעויות נפוצות בתהליך בניה
אני יודע שזה לא חדש לכם שיש לי רקע ונסיון רב בבנית בתים פרטיים ומשותפים. בשנים האחרונות החלטתי למקד את הפעילות העסקית שלי יותר בפיקוח בניה על קבלנים אחרים, מה שהביא אותי להבין בצורה מדויקת יותר מהצד אלו טעויות נפוצות יותר ונפוצות פחות. מהמקום הזה בדיוק החלטתי לשתף אתכם בטעויות בתהליך של בניה.
טעות נפוצה מס 1#
על זה בדיוק אומרים צרות של עשירים. הרבה אנשים היו רוצים להיות במצב כלכלי כזה שיש להם מגרש או שטח שמיועד לבניה, ועליו הם יכולים באופן תיאורטי לבנות איזה בית שהם רק חולמים עליו. יחד עם זאת, אין מה לקנא בתהליך שאותו בונה חדש וטרי עומד להתמודד איתו. יש לו את המגרש, יש לו כסף לבנות, אבל אין לו שמץ של מושג מה באמת עתיד להיות.
זה מה שמייצר שגיאות, והראשונה ביניהם הוא חוסר תכנון והתאמה. מי שרוצה לעבור את התהליך הארוך והמורכב הזה בשלום, חייב ללמוד לתכנן את התהליך ולהתאים אותו למציאות.
אנשים נוטים לחשוב שזה כנראה התפקיד של האדריכל, ובאמת יש לו חלק בזה, אבל האחריות היא לא רק עליו. האדריכל יוצר וממציא את הבית, מנסה להתחשב בחלומות של לקוחותיו מול ההכתבות הנוקשות של העיריה, הופך את התכנון לשפה משותפת שכל בעלי המקצוע מסביב מכירים, אבל לא בהכרח שהוא מתכנן גם את התהליך עצמו, וכמעט ב100% שהוא לא בהכרח מתאים את התכנית למציאות של הבונה החדש.
לכן חייב שיהיה תכנון והתאמה גם מעבר לבעלי המקצוע המקובלים שמלווים את הבניה. בתוך התכנון חייבים שיהיו דגשים כגון, מי עבר על תכניות הבניה לפי הביצוע, להחליט מתי הכי נכון לעלות על הקרקע, האם התכנית בפועל תואמת את ההיערכות הכלכלית של בעל המגרש לרבות אפשרויות של נזקים או תקלות שעשויות לצוץ בדרך, ועוד הרבה דוגמאות רבות. חייב בכל פרויקט להיות מישהו שמסוגל לראות את כל התמונה מלמעלה, על כל מרכיביו, ולא רק אספקט מקצועי כזה או אחר.
במשך השנים פגשתי בעלי מגרשים שיש להם את היכולת לתכנן בצורה טובה, ולהיות מתואמים בכל רגע נתון על כל המרכיבים של הבניה. יש כאלה אבל לא הרבה. רוב הבונים זקוקים להדרכה, ולמישהו שיעשה את התפקיד הזה במקומם.
בניה טובה = תכנון מדויק, רשימת צעדים מפורטים והתאמה לכל האספקטים שעוטפים את הדבר הענק הזה שנקרא בניה פרטית.
טעות נפוצה מספר 2#
האמת, אין על המדינה שלנו. יש בה המון דברים טובים, אבל גם הרבה דברים בעייתים. הפעם אני רוצה להתייחס לאספקט המיוחד הזה שנקרא האוכלוסיה הישראלית.
יהודים, ובמיוחד ישראלים, נחשבים בעולם לחכמים, נחושים וחרוצים ודי בצדק.
יחד עם זאת, ישראלים פיתחו מין התנהלות של יוזמה שמלווה בהרבה בטחון עצמי, מה שמביא אותם לעשות טעויות.
טעות נפוצה בבניה היא תופעת ה”כולם יזמים. כולם יודעים הכל”.
כל ישראלי שני נהפך ליזם וכל אחד מהם חושב שהוא יודע הכל.
לכל אחד מהם יש חבר שבנה פעם בית, או קרוב משפחה שעבד בתחום, או שפעם הוא שיפץ איזה אמבטיה בכוחות עצמו. בשנים האחרונות גם נוסף לזה שכל דבר שואלים את המומחה הבלתי מעורער ה”גוגל”.
בסה”כ זאת יכולת טובה ובאמת אפשר להיעזר בהרבה אנשים ודברים מסביב כולל האינטרנט, אולם היכולת הזאת מתערערת כאשר לא יודעים להבדיל בין הנתונים השונים. זה שחבר בנה בית לא אומר שהוא נתקל בבעיות שאתה עשוי להתמודד בבית שלך. שיפוץ אמבטיה לא דומה בשום צורה לבנית בית. זה שקרוב משפחה עבד אצל קבלן, לא אומר שהוא התנסה בכל דבר וכדומה. גם ברחבי האינטרנט, אנשים נוטים לשכוח, שמי שמעלה את התכנים הם לרוב בעלי אינטרסים מסוימים והם לא אובייקטיבים.
אני לא יכול לדבר בשם אחרים אז פשוט אגיד על עצמי. אחרי שנים של התעסקות בבניה פיזית, ניהול פרויקטים ופיקוח על קבלנים אחרים, אין ספק שצברתי נסיון ויחד עם זאת, כמעט ואין יום שעובר שאני לא לומד משהו חדש. אני מאמין שאם אפשר “להפתיע” מישהו עם נסיון, אז אפשר לאמר בבטחה שזה גם יתפוס בהפתעה מישהו שמתמודד בפעם הראשונה.
משמעות של לקיחת מפקח טוב לבנית הבית שלך נוגדת אמנם את ההשקפה הישראלית שהם יודעים הכל. היום אני יודע להגיד שאת הרוב הגורף של הבעיות ניתן לצפות מראש ולהתמודד איתם. זאת המשמעות האמיתית של נסיון בשטח וחבל לא לנצל אותו. זאת צריכה להיות ההבנה ולא להיצמד לרעיון שיודעים הכל. ראיתי יותר מדי כסף מבוזבז של אנשים שהאמינו שהם יודעים בעצמם הכל.
“המסע אחרי המחיר הזול ביותר” טעות נפוצה 3#
מי מאיתנו לא קנה פעם משהו, ובדיעבד התחרטנו על הקנייה ?! אני מאמין שכולנו.
לא בגלל שלא היינו צריכים את המוצר או השרות, כי מישהו דאג להגיד לנו שיכולנו להשיג את זה יותר בזול. הערות וביקורת גורם לנו לתחושת “הפסד” וזה משנה משהו בהרגלי הצריכה שלנו. אחת מהתופעות זה החיפוש אחר המחיר הזול ביותר.
אני לא אומר שלא צריכים לחפש מחיר זול. זה בהחלט מרכיב חיוני וחשוב, אולם לא בכל מחיר.
כיאה לישראליים, גם את זה הם לקחו באופן קיצוני. מישהו פעם אמר לי “ישראליים רוצים לקנות שקל בחצי שקל” והוא צודק.
זה לא סתם לחפש אחר המחיר הכי הזול שאפשר, אלא גם לשלם על משהו פחות מהערך האמיתי שלו. פה בדיוק נכנסת הבעיה ופה בדיוק בונים צעירים עושים את הטעות הנפוצה.
הגישה שאני תומך בה היא אכן לקנות במחיר הזול ביותר כל עוד זה לא פוגע באיכות ובערך האמיתי שלו. צריך לזכור שעסקים ישראליים מכירים את התופעה ותמיד ידאגו להרוויח. בכל מחיר. זה אומר שמחיר זול מדי יפגע באיכות או בשרות או בזמן האספקה או בדברים אחרים. אין קסמים בזה ואין “ארוחות חינם”. אתה מקבל בהתאם למה שאתה משלם, והעסקים ימצאו את הדרך להתאים את המוצר לכיס שלך ורק בדיעבד נגלה איך.
במקרים של בניה פרטית, הלקוחות מתמודדים בפעם הראשונה עם ספקים וחומרים שהם לא שמעו עליהם מעולם. בנוסף, הקושי האמיתי בבניה פרטית זה להחליט 10,000 החלטות קטנות. עד היום עוד לא היכרתי מישהו שעל כל פרט וסעיף בבניה, הצליח לעשות סקר שוק טוב ולבחון את כל המרכיבים יחד לרבות איכות ושרות.
המשמעות של להיעזר כמפקח לבניה, זה להקל על הדרך, להקל על הבחירות, והכי חשוב לדעת מתי זה באמת מחיר זול ביחס למה שאתה באמת מקבל בסופו של דבר. אחד ההישגים עבורי זה כשלקוח שלי שבע רצון מהתוצאה הסופית, והתוצאה תלויה בהמון מרכיבים נכונים שהיו צריכים להחליט בדרך.
טעות נפוצה מספר 4#
כל בעל שטח יודע כמה הוא עבד קשה בשביל לקבל לידיו את היתר הבניה. אני מכיר כאלה שעבדו על זה גם כמה שנים טובות. כשההיתר ביד זה נותן ללקוחותיי דחיפת אנרגיה והם ממש רוצים לקדם את הבניה שלהם.
הצעד המתבקש הבא הוא מכרז קבלנים. כשמו כן הוא, זה השלב שצריך להעביר למספר קבלנים את תכניות הבניה ולקבל הצעות מחיר ולצאת לדרך.
אלא שבנקודה הזאת בדיוק צצה טעות נפוצה נוספת. הצעת מחיר לפי תכניות בניה בלבד, ובלי מפרטים מדויקים.
חייבים להבין שבכל מרכיב של בניה יש טווח מאד רחב של חומרים, איכויות, העדפות, סגנון וכדומה. חוסר של מפרט טכני מדוייק משאיר לקבלן מין שיקול דעת לעשות את מה שהוא חושב שנכון לעשות או מה שהוא הבין שצריך לעשות בפועל.
בונה צעיר שעושה זאת בפעם הראשונה מתקשה להגדיר בשלב מוקדם את ההעדפות והצרכים שלו, והוא מתחיל להבין מה קורה כאשר הוא רואה את זה פיזית נבנה. זה השלב שהוא נותן את ההערות שלו. לפעמים יש קבלנים שאין להם כל בעיה להתגמש ולשנות בהתאם, אולם הבעיה היא במקרים שהקבלן מרגיש שהשינויים הנדרשים הינם על חשבונו והוא לא משתף פעולה. הדבר יוצר משבר במהלך הבניה, ולרוב הוא יפתר ע”י זה שהבונה יממן את השינויים שהוא רוצה. מעבר לתחושה לא טובה שזה גורם, זה גם כואב “בכיס”.
אחד ההמלצות שלי ללקוחותיי כמפקח הוא לדאוג להבין בשלב מוקדם את המרכיבים השונים כדי להכין מפרטים כמה שיותר מדוייקים. ככל שזה מדויק, ככה ניתן למנוע עוגמת נפש, משברים, איבוד מיותר של כספים ועוד.